Groepslessen

Wij bieden een veelzijdig lesprogramma met leuke, leerzame en afwisselende lessen, bij ons raak je nooit uitgeleerd! Onze ruiteropleiding is gebaseerd op de ruiteropleiding van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) en bestaat uit verschillende niveau’s die elk een aantal verschillende vaardigheden bevat. We hebben zelf niveau’s ontwikkeld en gebruiken deze om groepen samen te stellen. Naast het niveau van de ruiter kijken we bij het indelen ook naar de leeftijd. 

De verschillende niveau’s van onze ruiteropleiding:
– Mini ruiters (ruiters van 6 & 7 jaar)
– Tinky ruiters (beginners)
– Rocky ruiters (licht gevorderd)
– Jip ruiters (gevorderd)
– Balance ruiters (ver gevorderd)

Dressuur is de basis van het paardrijden en is waar eigenlijk iedereen mee begint. In de dressuur leer je met een correcte houding en zit en met de juiste hulpen paard te rijden. Als je wat verder in je opleiding bent ben je misschien wel toe aan andere rijkunstige uitdagingen of vind je het leuk om te leren springen. We hebben voor gevorderde ruiters ook speciale springlessen. De focus ligt ook daarbij nog steeds op hoe je de juiste hulpen geeft om het paard te controleren met een correcte houding en zit

Thema van de week

Naast de verschillende onderdelen die bij de diverse niveaus van onze lessen horen, proberen wij in alle lessen zo veel mogelijk afwisseling aan te brengen. Daarom werken wij met een ’thema van de week’. Iedere week heeft een ander thema, aan dit onderdeel wordt in de les dan extra aandacht besteed. Een paar voorbeelden van thema’s zijn: figuren rijden, springen, carrousel rijden, proefgericht rijden, overgangen, houding en zit, stelling en buiging enz. 

Voor ieder wat wils

Door ons gevarieerde aanbod in paarden en pony’s hebben we voor ieder niveau en leeftijd een geschikt paard. 

Overige informatie
Lesdagen

De kinderlessen vinden vooral plaats in de middag en de vroege avond. De volwassen lessen zijn altijd ’s avonds en op woensdagochtend.

Maandag 16.00 – 21.00 uur
Dinsdag – Geen groepslessen
Woensdag 14.00 – 21.00 uur
Donderdag 16.00 – 21.00 uur
Vrijdag 15.30.00 – 21.00 uur
Zaterdag 09.00 – 13.00 uur
Zondag – Geen groepslessen

Tarieven

Rijlessen

Miniruiters (6 + 7 jaar) half uur per week les:
€ 39,- per maand

Reguliere groepslessen 1 uur per week in groep op vaste tijd:

  • Jeugdabonnement 7 t/m 16 jaar: € 54,- per maand
  • Vanaf 17 jaar: € 64,- per maand

 Privéles half uur: € 22,-

Paardrijden is meer dan rijden alleen

We hebben onze eigen lesniveaus ontwikkeld waar bepaalde vaardigheden bij horen. Deze vaardigheden hebben niet alleen betrekking op het rijden maar ook op de verzorging en omgang met je paard. Dit vinden wij een heel belangrijk onderdeel van het paardrijden. Daarom zadelt iedereen zelf zijn/haar eigen paard op, uiteraard is er altijd hulp en begeleiding in de stallen. We organiseren met grote regelmaat poets-en opzadelcursussen (ook voor mama’s en papa’s) waarbij alles aan bod komt zodat iedereen een vertrouwd gevoel kan krijgen met een paard. 

Groepsgrootte

Met het indelen van de groepslessen houden we rekening met het niveau en de leeftijd van de ruiter.

Om de kwaliteit van de lessen te waarborgen en te zorgen dat iedereen voldoende aandacht krijgt werken wij met een groepsgrootte van 8 à 9 ruiters. 

Carrousel les

Carrouselrijden doe je met elkaar en daarom is dit ook een van de weinig teamsporten binnen het paardrijden.

Een carrousel team bestaat uit 12 of 16 ruiters op paarden of pony’s die op een verantwoorde wijze in een geordende colonne, met z’n tween naast elkaar, een aantal basis dressuurfiguren uitvoeren. Deze door de groep samengestelde figuren worden gereden op passende muziek. Het effect ontstaat door de eenheid van de groep, waarbij geen enkele ruiter of paard/pony opvalt. Het tempo, de onderlinge afstand en de afstemming op elkaar bepalen het niveau.

Het leuke aan carrousel rijden is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard/pony of ruiter, maar juist van de prestatie van de groep in zijn geheel. 

HCE heeft al jaren een heel enthousiast carrouselteam, ze trainen om de week op de zaterdagochtend. 

Lidmaatschap FNRS
Wij zijn aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra. Iedereen die bij een FNRS-ruitersportcentrum rijdt op een accommodatie die voldoet aan hoge kwaliteitseisen en is verzekerd van paardrijden op een leuke en veilige manier. Voor aanvang van de eerste les vult een ruiter een lesovereenkomst in op uw bedrijf en ontvangt automatisch een persoonlijk KNHS Ruiterpaspoort. Hierin kunt u de vorderingen van de ruiter bijhouden, zoals lessen, buitenritten en behaalde diploma’s. Het KNHS Ruiterpaspoort is landelijk erkend en kan dus gebruikt worden bij alle FNRS-ruitersportcentra. De ruiterpaspoorthouder is ook lid van de KNHS.